'De uitdaging van Sven Kramer'

De beste Nederlandse schaatser van dit moment is nog in dubio. Sven Kramer velt momenteel zijn oordeel over de TVM-ploeg, zijn trainers en zijn trainingen. De honger naar succes is gestild, ondanks de in zijn ogen matige oogst van eenmaal goud en eenmaal brons. De richting die hij zijn loopbaan wil geven de komende jaren is ook hem nog onbekend. Feit blijft dat Kramer nog veel beter kan worden. Vraag is of Sven Kramer nog veel beter wil worden.

Kramer is er geen man naar om te verslappen. Hij traint altijd hard, in de zomer zwoegt hij en ziet hij af. De afgelopen vier jaar heeft hij zo hard mogelijk getraind om in Vancouver zijn ultieme droom te vervullen: drie keer goud. Nu hij zijn wonden likt, is Kramer tevens in staat te relativeren. De jongen is een man geworden, een hele verstandige man. Topsport staat echter niet toe te verslappen. De afgelopen jaren hebben uitgewezen dat Kramer weliswaar oppermachtig was op de twee langste afstanden, feit blijft dat zijn voorsprong op de concurrenten is afgenomen. Sven Kramer schaatst niet sneller, zijn naaste belagers des te meer.

De vraag rijst dan of de technische staf van TVM Kramer nog kan laten groeien. Dat is de afgelopen jaren namelijk niet gelukt. Bovendien zijn er meerdere TVM-schaatsers die gestokt zijn in hun ontwikkelingen: Ireen Wust sukkelt al twee jaar (ondanks een gouden medaille op de 1500 meter, te danken aan haar talent), Erben Wennemars is gestopt, Paulien van Deutekom is oververmoeid en Wouter Olde Heuvel lijkt ook geen aantoonbare groei meer door te maken. Dan is het aan de coach om een spiegel voor te houden: Kemkers moet bij zichzelf te rade gaan of hij de geschikte man is om deze schaatsers de komende jaren te begeleiden.

Sven Kramer zal waarschijnlijk niet onder Kemkers blijven trainen. Sterker nog, dat moet hij uberhaupt niet doen. Als hij zich nog als schaatser wil blijven ontwikkelen, dienen er in de organisatie consequent dingen veranderd te worden: coaches, trainingen, schema's enzovoort. Daar dient Kramer het voortouw in te nemen. Zodoende trekt hij ook de andere schaatsers uit het dal waar zij de laatste twee jaar in zaten. Een frisse wind is nu het meest noodzakelijk. Kramer moet opnieuw geprikkeld worden. Hij moet de motivatie vinden om de beste te willen blijven, maar bovenal nog beter te willen worden. Dan zal Sven Kramer ook de komende jaren blijven heersen, tot en met de Winterspelen in Sotsji aan toe.